KozLab Köyde

Laber Kimya Organik Kozmetik A.Ş, 19 Nisan 2024’te, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik krem ve esans atölyesi düzenledi. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ( SKH) kapsamında “Kozmetik laboratuvarı köyde” temasıyla KozLab Köyde adı verilen etkinlik, Laber Kimya’nın tesisinin bulunduğu Gazi Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki Karakuyu Etkinlik Merkezi’nde düzenlendi.
Misyon ve vizyonunda kapsayıcılık ile sürdürülebilirliği merkezine koyan Laber Kimya, bu ekinlikle birlikte 2030’da ulaşılması beklenen Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçlarını da hayata geçirdiler. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SKH-4) “nitelikli eğitim” başlığında, birlikte cinsiyet eşitliği ve eşit eğitim olanaklarını, fırsat eşitliğini destekledi. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SKH-8) “insana yakışır iş ve ekonomik büyümede”, yapılan görüşmelerle Torbalı nüfusunun sanayinin gelişmesiyle nüfusunun arttığı bu nüfusta eğitim gören geleceğin yetişkinleri olan çocukların kozmetik sektörüyle tanışarak sınırlı sosyal çevrelerinin ötesinde iş olanaklarına dair farkındalıkları sağlandı. Etkinliğe katılan rehberlik hocalarından kozmetik sektöründeki iş olanakları tanıtımı yöntemi üzerine geri bildirim alındı. İzmir’in sanayi geçmişi göz önünde bulundurularak, geçmişteki sanayi merkezleri (Darağaç/Umurbey, Halkapınar, Bornova) gibi Torbalı’nın da tüketilip atıllaşmadan, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SKH-9) belirtildiği gibi sanayinin yenilikçi ve bunu gerektiren alt yapısı değerlendirildi. Torbalı’nın kozmetik sanayinin çevreyle ve yaşayan nüfusla barışık bir modeli üzerine tartışıldı. Son olarak yine kaliteli eğitim ve sürdürülebilir kalkınmanın parçası olarak organik kozmetiğin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ( SKH-11) “sürdürülebilir şehirler ve topluluklar” içeriğinde doğal ve kültürel mirasın korunması, aidiyetin sağlanması ve korunması, buna bağlı olarak etkinliğe katılan çocukların, velilerin ve öğretmenlerin farkındalığı amaçlandı.
Ege Üniversitesi Genç Kimyagerler Topluluğu’ndan gönüllü gençlerin eğitmenliğiyle hayata geçen etkinlikte, Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Torbalı Belediyesi katkılarda bulunurken, Terra Pizza çocuklara gün boyu pizza dağıtarak etkinliğe katkıda bulundu. Gün boyu süren krem ve esans atölyesinde çocuklar öğretmenleri ve okul müdürleri denetiminde Ege Üniversitesi Genç Kimyagerler Topluluğu’ndan gönüllü öğrencilerle kozmetik sektörüyle tanışıp organik kozmetik üzerine keşifler yaptılar.
Etkinlik öncesi Genç Kimyagerler Topluluğu’ndan 48 gönüllü kimya öğrencisi 23 Mart’ta Laber Kimya AR-GE ve kalite kontrol birimlerinde eğitim gördüler. Etkinlik günü bu birimlerde üretilen krem bazı formülü yanında, bitki ekstraktları ve esansları ile çocuklara temel düzey krem ve parfüm eğitimi verdiler. Çocuklar Torbalı Kaymakamlığı ve Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü onayları sonrası, müdürlükle birlikte seçilen okullarda velilerin izniyle, önceden belirlenmiş saatlerde gelerek atölyelere katıldılar. Atölyenin başında kayıt alınırken, kitap bağışı yapıldı. Kitap bağışı zorunlu kılınmazken, kütüphanesi olmayan okullara destek olunması teşvik edildi. Atölyenin sonunda ise Laber Kimya ve Terra Pizza’nın ikramları sunulan çocuklar geçmiş senelerde Kozmetik Kısa Film Yarışması’na katılmış finalist filmlerden seçkileri izlediler. Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Torbalı Belediyesi’nin temin ettiği araçları bekleyen çocuklar etkinlik merkezi önünde KozLab Köyde panosu önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.